Rond de kerkdiensten

Aanstaande zondag is de gedachteniszondag. Alle nabestaanden van onze overleden gemeenteleden hebben als het goed is een brief gekregen waarin zij worden uitgenodigd om ná de online-viering het kaarsje dat in de dienst is aangestoken voor hun geliefde, op te halen in de kerk. Dit gebeurt in twee groepen, vanaf 11.30 uur. De ouderlingen en ik zullen al die tijd aanwezig zijn en twee van onze organisten zullen zacht muziek maken. Overigens kunt u zich ook gewoon aanmelden voor de dienst zèlf, maar er zijn slechts 30 plekken.

In de dienst zal psalm 77 worden gelezen. Eén van onze gemeenteleden stelde mij voor deze psalm te lezen omdat het haar zoveel troost had gegeven in een tijd van verlies. Het is een prachtige psalm die begint met een wanhopige vraag aan God en die eindigt met een voorzichtig vertrouwen. Zangeres Martijje Lubbers uit Rolde zal twee zelfgeschreven liederen zingen en zichzelf begeleiden op de vleugel. Dat is heel bijzonder, mede omdat deze zomer haar eigen vader overleed. Onze voorzitter Anneke Meijering zal de kaarsen voor de gemeenteleden aansteken als wij hun namen nog één keer in de kerk noemen. Annelies Haijtink zal de voorbeden doen. Ik wil vanaf deze plaats Jan Arends bedanken die de kaarsjes met de namen ook dit jaar heeft gemaakt. We hopen op een troostrijke dienst.

Oproep voor hulp bij openen van de kerk gedurende de wintermaanden


Gedurende de zomermaanden, van mei tot begin september is de kerk op alle dagen open voor bezoek. In de wintermaanden is de kerk in het verleden op doordeweekse dagen altijd gesloten gebleven. De belangrijkste redenen hiervoor waren dat er dan minder toeristen/bezoekers zijn, dat er gemakkelijker vuil de kerk ingelopen wordt en omdat het voor de hulpkosters simpelweg teveel wordt om elke dag paraat te staan om de kerk open en weer dicht te doen.

In deze coronatijd zijn mensen ernstig beperkt in hun doen en laten en is het openstellen van de kerk voor bezinning, stilte en reflectie een duidelijk en welkom teken van gastvrijheid. De kerkenraad wil dan ook graag óók in deze wintermaanden de kerk doordeweeks openstellen voor bezoek, te beginnen met de weken van Advent en Kerst. De kerk zou dan elke dag open zijn van ca. 9:30-ca. 16:00 uur. Er komt een duidelijk corona-protocol voor bezoekers.

Om de last van het openhouden te spreiden en de boodschap uit te stralen dat we met zijn állen, als Jacobuskerkgemeente gastvrij willen zijn kan dat eigenlijk alleen als we met z’n allen hieraan meehelpen. Het plan is om de lasten zoveel mogelijk te spreiden, waarbij zowel ouderlingen, diakenen, kerkrentmeesters, hulpkosters als andere gemeenteleden ongeveer 1 of 2 dagen per maand ’s ochtends de kerk open doen en ’s middags de kerk weer afsluiten. ’s Middags dient dan ook, indien nodig, het toilet te worden gefatsoeneerd en de ruimte onder de toren even aangeveegd te worden.

Wie wil meedoen? Opgave graag bij Renate Bolhuis (06-832.291.04)

Oproep tot wake in Advent
Ds. Bert Altena uit Vries en ik hebben een oproep gedaan aan allerlei kerken in Nederland om de komende adventstijd na elke kerkdienst letterlijk 500 seconden stil te staan bij de nood van de vluchtelingen in de kampen op Lesbos en andere Griekse eilanden. Daarbij sluiten we aan bij de dringende oproep van allerlei hulporganisaties om in Nederland minstens 500 vluchtelingen op te nemen. Bovendien sluiten we aan bij de landelijke collecte van Kerk in Actie voor vluchtelingen in Griekenland. Deze collecte wordt ook in Rolde en omstreken georganiseerd door onze diaconie.

De kerkenraad ondersteunt deze oproep en daarom is er de mogelijkheid om vanaf zondag 29 november (eerste advent) na elke adventsdienst mee te doen aan een stille wake van 500 seconden op het gras naast de kerk. Deze wake begint na de kerkdienst, dus zo rond 11.00 uur. Doet u en jij mee?

Nieuwe ambtsdragers
De kerkenraad is op zoek naar twee nieuwe ouderlingen en twee nieuwe diakenen die de vertrekkende ambtsdragers gaan opvolgen. Tot nu toe heeft Hendrik Marsman (Nooitgedacht) toegezegd om ouderling te willen worden. Daar zijn we erg blij mee! De vraag van de kerkenraad is of u met ons mee wilt denken en namen wilt noemen van mensen die u geschikt acht. Wilt u uw suggesties melden bij Rienk Kamer? Heel graag.

Top-20-kerkdienst
Een mooi initiatief van Hendrik Marsman en Liesbeth Mooij van de werkgroep Liturgie en Eredienst om op zondag 27 december een kerkdienst te organiseren waarin favoriete liederen van gemeenteleden ten gehore worden gebracht. U kunt uw voorkeur aan hen doorgeven, heel graag met een korte toelichting waarom u het betreffende lied zo mooi vindt.

Email uw keuze vóór 1 december a.s naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot slot
Ik wens u en jullie allemaal een goed weekend, een goede kerkdienst zondag en een fijne week

ds. Jan Bos

 

Eerstvolgende viering

  • Viering Jacobuskerk, 06 dec 2020 10:00 uur 2e ADVENT Reserveren van een zitplaats via de knop op deze website

Dienst bijwonen? Hier reserveren!

Download de Collecte App

qr cvk