Nieuwsbrief 13 van de Jacobuskerk 

Voor deze nieuwsbrief heb ik ds. Lambert van der Weide (Oosterveld) gevraagd om een stukje te schrijven over de manier waarop zijn gemeente in Harkstede omgaat met de Corona-tijd. Ook schrijft hij iets over het thema van de dienst van aanstaande zondag, waarin hij voorgaat. Zijn stukje vindt u hieronder.

Gedachten van een predikant…

(door ds. Lambert van der Weide)

Ieder jaar, op Vaderdag, krijg ik thuis de kritische opmerking dat ik deze zondag toch wel vrij had kunnen houden. En ieder jaar blijk ik er niet om te denken wanneer ik mijn preekrooster invul. Dit jaar was daarop geen uitzondering. Maar dankzij corona kan ik ineens in twee kerken tegelijk voorgaan en ook nog eens thuis zijn voor een gezellig Vaderdagontbijt. Ieder nadeel heeft zijn voordeel zou een filosofische voetballer zeggen.

 

Toch is het moeilijk om kerk te zijn in deze tijd. Ineens was daar de regel dat je niet in groepen mag samenkomen en dat je geen kwetsbare mensen mag bezoeken. Euh. Wat deed u ook weer voor werk? Juist ja… Zelf heb ik met wekelijkse filmpjes op youtube en telefonische of digitale contacten geprobeerd invulling te blijven geven aan mijn werk en aan het gemeente-zijn. Inmiddels hebben de kerken van Scharmer-Harkstede ook een gezamenlijk koffieterras geopend voor het hele (tweeling)dorp.

Het is wel bijzonder om te zien hoe kerken her en der verschillend omgaan met de uitdagingen van deze tijd. Elke gemeente heeft iets ‘eigens’ en past zich aan de omstandigheden aan binnen de kaders van die eigenheid. En tegelijk deelt elke gemeente het verlangen naar dat moment waarop alles weer gewoon zal zijn. Al weet niemand hoe lang het nog gaat duren voor er in kerken bijvoorbeeld weer gezongen mag worden. 

Komende zondag kerken we nog met elkaar - op afstand. Er staat een ingewikkelde tekst op het rooster (Matteüs 10: 16 - 33). Jezus zendt Zijn leerlingen uit en waarschuwt hen voor de weerstanden die Zijn boodschap kan oproepen. Soms is het moeilijk om vast te houden aan dat waar je voor staat, als je daarin voorop loopt, of wanneer anderen het duidelijk niet met je eens zijn. Tegelijk steekt Hij de discipelen een hart onder de riem. Want wanneer je probeert trouw te blijven aan Zijn boodschap, dan mag je weten dat God te allen tijde met je is.  

Lambert van der Weide

Pastoraat

De ouderlingen en ik proberen zoveel mogelijk contact te leggen met u. Via telefoon, wijkbrief, nieuwsbrief of anderszins. Hebt u behoefte aan een praatje dan kunt u ons ook altijd bellen! Voelt u zich vrij om dat te doen. Onze nummers:

Aletta Ernens              0629367599

Janet van der Weide    421300 

Annelies Haijtink        0623189798

Hilly Koopman           0625172825

Anneke Meijering        0652468239

Rienk Kamer               0653474585

Jan Bos                       0612256588

Overlijden

Op donderdag 18 juni is mevr. Maria Adèle van den Brandeler – van Swinderen overleden. Ze woonde in Deurze en werd 98 jaar. De uitvaartdienst en begrafenis is aankomende week in besloten kring.

Geslaagd!

Erik-Jan Janssens is deze maand geslaagd voor zijn opleiding Praktijkonderwijs! Wij feliciteren hem van harte! Namens de kerk heb ik hem een mooie ‘aangeklede’ bloem gegeven. Wij wensen hem succes in zijn vervolg-carrière als automonteur. Hij heeft de genen van zijn opa dus…

Vanaf 5 juli weer naar de kerk!?
Over twee weken is het zover, dan kunnen we weer naar de kerk. Er zijn helaas wel de nodige beperkingen en voorwaarden. Zo hebben we uitgerekend dat maximaal vijftig kerkgangers de dienst op minimaal anderhalve meter van elkaar kunnen bezoeken. Daarom is aanmelden vooraf een voorwaarde. Andere maatregelen leest u in het kerkblad, dat deze week is uitgekomen.
Heeft u vragen over een veilig bezoek aan onze kerkdiensten? U kunt altijd de scriba mailen of bellen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./0592-243115). In de laatste online-kerkdienst (28 juni) worden de meest gestelde vragen, als die er zijn, dan beantwoord.
Uitgangspunt is dat het uw eigen verantwoordelijkheid is. We begrijpen dat niet iedereen het aandurft, maar we doen er alles aan om een veilig kerkbezoek mogelijk te maken.We zien er naar uit om u vanaf 5 juli in onze kerk te ontmoeten!

Ontmoetingszondag 13 september

Ook al weten we niet precies hoe het allemaal zal lopen met de kerkdiensten in de kerk, toch is er weer een groepje mensen bezig geweest om na de vakantie een speciale ontmoetingszondag te organiseren. We noemden dat altijd startzondag, maar omdat de kerk eigenlijk nooit begint en eindigt maar altijd doorgaat hebben we de naam veranderd in ‘ontmoetingszondag’. Een zondag anders dan anders, waarin de ontmoeting centraal staat.

Ons plan is om samen te beginnen op het gras naast de kerk. Daarna gaan we in groepen een pelgrimstocht tocht maken langs verschillende staties. Bij deze plekken is er een bijbelverhaal, muziek, een gesprek. Als we terugkomen sluiten we de morgen samen af met muziek, gebed en zegen. En een lekker broodje met koffie. Dit alles onder het thema: “Speuren naar het goede leven”. Dit thema is gekozen in aansluiting op het landelijke thema van de protestantse kerk (“het goede leven”). Als het regenachtig weer is verschuiven we deze ontmoetingszondag naar 20 september. Onze vraag is of u en jij deze dagen alvast in de agenda willen zetten en of jullie je er al vast op willen verheugen!

Wij hebben we in elk geval nu al zin in!  

Esther Bijma, Hilly Koopman, Cor Koridon, Jan Bos

Tot slot

Ik wil deze nieuwsbrief eindigen met een deel van het slotlied dat we afgelopen zondag lieten horen, voordat ik de zegen gaf. Een lied over de moed om te gaan en om licht te zijn voor de mensen om je heen. Het licht dat we ontvangen, zijn en door kunnen geven. Dat licht wens ik ons allen van harte toe.

Wij gaan met open ogen.

God schenkt ons haar licht.

Draag het mee naar buiten.

Een schitterend gezicht!

 

Doe maar, durf maar, ga en straal!

 

(Janskoor Utrecht. Muziek : Henny Vrienten)

Een heel goed weekend en een fijne week. Hou afstand, hou vol en hou van elkaar.

Ds. Jan Bos

Eerstvolgende viering

  • Viering(en) zondag 5 juli, 05 juli 2020 10:00 uur Viering om 10 uur en 17 uur; Aanmelden noodzakelijk (zie aparte knop: dienst bijwonen)

Dienst bijwonen? Hier reserveren!

Digitale collecte

digitale collecte  

Omdat we niet kunnen collecteren in de eredienst vragen we u om uw collecte digitaal bij te dragen.

Klik hier om bij te dragen