Overzicht programma Zinnige Zondagavonden voor het seizoen 2020-2021 

De Zinnige Zondagavonden zijn in de Jacobuskerk in Rolde en beginnen om 19.30 uur en kosten € 5 entree (svp contant betalen).

In verband met het nog steeds heersende COVID19 virus, zal dit anders gaan dan we van vorige jaren gewend zijn.

Zo mogen we niet met te veel mensen tegelijk deelnemen aan activiteiten en moeten we anderhalve meter afstand houden. Verder houden wij ons aan alle dan geldende regels welke door het RIVM zijn opgesteld.

Als u een van deze avonden wilt bezoeken, dient u zich van te voren aan te melden met naam telefoonnummer en e-mailadres op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tevens verzoeken wij u voor de Zinnige Zondagavonden gepast entreegeld (€5,-) mee te nemen.

Ondanks alles, hopen wij ook dit seizoen u te ontmoeten en inspirerende en zinnige zondagavonden met elkaar te mogen beleven.

20 september 2020:  Dion van den Berg   Dion van den Berg is werkzaam bij vredesorganisatie Pax. Hij zal ons vertellen over de actuele situaties van oorlog en vrede in de wereld en in hoeverre wij als Nederland betrokken zijn bij deze situaties. Ook onze eigen bijdrage aan vrede in de wereld komt aan de orde: wat kunnen wij doen als dorp, als individueel persoon om de vrede dichterbij te brengen? Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

8 november 2020:  Jacob Kuiper: AFGELAST (wordt verschoven) “Extreem weer vroeger nu en in de toekomst”.  Jacob Kuiper is werkzaam als luchtvaartmeteoroloog bij het KNMI. Hij was al op jonge leeftijd gefascineerd door alles wat er aan de hemel was te zien. Op deze avond neemt hij ons mee op zijn reis door tijd, weer en natuur. Ook zal hij ingaan op de klimaatverandering die we meemaken en waar velen zich zorgen over maken: de extreme bosbranden, de grote overstromingen en de hete zomers. Vanzelfsprekend is er op deze avond ook gelegenheid voor het stellen van vragen.

24 januari 2021 : Fokke Obbema . AFGELAST (wordt verschoven) ‘Wat is de zin van het leven?’ In september 2018 schreef de Volkskrant journalist Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Dit maakte veel los bij mensen. In zijn boek publiceert Obbema een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners waarbij de eerste vraag telkens luidde: ‘Wat is de zin van het leven?’.

11 april 2021: Timo Waarsenburg : Vertelling “In oorlog en liefde”  Beckman is een cadet-sergeant in het Nederlandse leger als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de eerste maanden van 1940 krijgt hij de oorlog al vol voor zijn kiezen: hij verliest zijn zusje en ziet zijn vader afgevoerd worden naar de Scheveningse gevangenis. Vastberaden om de Duitsers vanuit Engeland te bevechten, probeert hij met zijn broertje naar Zwitserland te vluchten. Maar het lot beschikt anders. Ze worden gepakt en afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz. Daar, op de fundamenten van de dood, raakt hij op slag verliefd. En omdat kansen in het kamp schaars zijn, vraagt hij het meisje meteen ten huwelijk. Zouden ze elkaar ooit nog zien?                                                                                                         

(Deze voorstelling wordt georganiseerd door de Werkgroep Zinnige zondagavonden van de Jacobuskerk in samenwerking met de Culturele Vereniging Rolde en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Aa en Hunze en de provincie Drenthe.)

Voorstelling In oorlog en liefde door Timo Waarsenburg                 

(in samenwerking met de Culturele Vereniging Rolde)

Timo Waarsenburg Waarsenburg Oorlog en liefde

Op 12 april 2020 was het precies 75 jaar geleden dat Rolde werd bevrijd. Aanleiding om de week daarna historicus, schrijver en verteller Timo Waarsenburg in de Jacobuskerk zijn voorstelling  In oorlog en liefdete laten spelen. Het optreden kon vanwege de corona-crisis niet doorgaan, maar gelukkig komt Timo Waarsenburg op 11 april 2021 het waargebeurde verhaal brengen van Hans Beckman, een Nederlands militair en verzetsman die in Auschwitz terecht kwam. In dat concentratiekamp vond hij de liefde van zijn leven. Waarsenburg interviewde Hans Beckman verschillende keren en het verhaal liet hem niet meer los. In 2017 maakte hij er een vertelling van voor het Bevrijdingsfestival in Den Haag en sindsdien speelt hij de voorstelling door het hele land.

Datum: zondag 11 april 2021

Tijd: 19.30 uur

Plaats: Jacobuskerk, Rolde

Toegang: € 5,- (incl. koffie/thee). Deze bijeenkomst wordt samen met de Culturele Vereniging Rolde  (CVR) georganiseerd. CVR-leden hebben gratis toegang. Aaanmelden van tevoren is verplicht op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie: www.timowaarsenburg.nl/oorlogliefde

 

 

 

 

 


Dank voor het inzenden van dit formulier.


Uw reserverings aanvraag is nu verzonden. U ontvangt hiervan een kopie per mail.
Bevestiging niet ontvangen? Controleer ook uw spam-folder.

De reservering is pas definitief als uw aanvraag is bevestigd. U krijgt zaterdag hierover bericht per mail of telefoon.


In onze kerk is plaats voor maximaal 50 personen. Het kan zijn dat we niet aan uw voorkeur kunnen voldoen. U krijgt altijd via mail of telefoon bericht over het tijdstip waarop u naar de dienst kunt komen.

Welke maatregelen zijn er rond de dienst?

Voordat de dienst start:
Bij de ingang staat een coördinator om genodigden welkom te heten en vragen te beantwoorden. De coördinator vraagt ook naar uw gezondheid.
Bij aankomst en ook bij het naar binnen gaan houden we 1,5 meter onderlinge afstand.
Bij de ingang staat desinfectiemiddel voor de handen.
De garderobe gebruiken we niet, we nemen jas en tas mee naar de zitplaats.
Gebruik toilet: liever niet, maar kan met inachtneming van de afstands- en hygiëneregels.
Binnen zijn coördinatoren die iedereen naar een zitplaats wijzen; zitplaatsen zijn op ruim 1,5 meter afstand van elkaar. Gezinnen, echtparen en huisgenoten mogen wel bij elkaar zitten.

Tijdens de dienst:
Helaas is het niet verantwoord om te zingen. U kunt wel uw liedboek meenemen zodat u mee kunt lezen met muziek en teksten. Per dienst wordt gekeken naar de muzikale ondersteuning, naast het orgel.

Na de dienst:
Verlaten we de kerk op aangeven van de ouderling van dienst en de coördinatoren.
Collectes zijn in verband met de afstandsregels na afloop van de dienst: we zorgen voor plaatsing van collectebussen bij de uitgang. Ook digitaal overmaken van het collectegeld blijft mogelijk.
We drinken binnen geen koffie met elkaar.
We reinigen de kerk, zodra iedereen is vertrokken.

De dienst is ook live te beluisteren via kerkomroep.nl.

CeesvanderLaan

Hoofdredacteur Cees van der Laan van dagblad Trouwkomt praten over de positie van de krant in de maatschappij anno 2020. Uiteraard gaat hij hierover ook graag in gesprek met het publiek. Cees van der Laan wordt geintrviewd door Rienk Kamer, oud-NOSjournalist en scriba van de Jacobuskerk.

Het zal onder meer gaan over de identiteit van Trouw, de rol van de krant ten opzichte van andere media en de keuzes die de krant maakt in bepaald nieuws en in de omgang met (conservatieve) christelijke of juist niet-christelijke bronnen. Van der Laan zal zijn blik op de samenleving geven en er zal ruimte zijn om in te haken op de actualiteit die dan aan de orde is. 

Datum: zondag 9 februari 2020

Tijd: 19.30 uur

Plaats: Jacobuskerk, Rolde

Toegang: € 5,- (incl. koffie/thee)

Bijwonen kerkdienst Jacobuskerkgemeente

Aanmelding verplicht, dat kan tot de vrijdag (19.00 uur) voorafgaand aan eerstvolgende zondagse dienst.
Vergeet niet uw mondkapje en warme kleding of een dekentje bij koud weer als u naar de kerk gaat!

Hieronder kunt u uw gegevens invullen voor de kerkdienst van aanstaande zondag.
Velden aangemerkt met een * zijn verplicht.

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com
 

In onze kerk is momenteel plaats voor maximaal 30 personen. U krijgt altijd (op vrijdagavond of zaterdag) via mail of telefoon bericht of u de dienst kunt bezoeken.

Welke maatregelen zijn er rond de dienst?

Voordat de dienst start:
Wij vragen u dringend om bij binnenkomst een eigen mondkapje te dragen en dat op te houden totdat u zit.
Bij aankomst en ook bij het naar binnen gaan houden we 1,5 meter onderlinge afstand.
Bij de ingang staat desinfectiemiddel voor de handen. 
De garderobe gebruiken we niet, we nemen jas en tas mee naar de zitplaats.
Gebruik toilet: liever niet, maar kan met inachtneming van de afstands- en hygiëneregels.
Binnen zijn coördinatoren die iedereen een zitplaats wijzen; zitplaatsen zijn op ruim 1,5 meter afstand van elkaar. Gezinnen, echtparen en huisgenoten mogen wel bij elkaar zitten.


Tijdens de dienst:
Het mondkapje mag af. Helaas is het niet verantwoord om te zingen. U kunt wel uw liedboek meenemen, zodat u mee kunt lezen met muziek en teksten. Liedboeken worden niet uitgedeeld. Let op: de hete-lucht-kachel brandt niet tijdens de dienst, dus kleed u warm (de kerk wordt vooraf verwarmd). 

Na de dienst:
Verlaten we, met mondkapjes weer op, de kerk op aangeven van de coördinatoren.
Collectes zijn in verband met de afstandsregels na afloop van de dienst: er staan collectebussen bij de uitgang. Ook digitaal overmaken van het collectegeld blijft mogelijk.
We drinken helaas geen koffie met elkaar. 
We reinigen de kerk, zodra iedereen is vertrokken.

De dienst is ook live te beluisteren via kerkomroep.nl.

bij logo  duurzame kerk

Werkgroep Groene Kerk is begin oktober 2018 van start gegaan in de Jacobuskerkgemeente. Een werkgroep die zich bezig houdt met advisering op het gebied van duurzaamheid. 

Vanaf oktober 2018 tot juni 2019 is gewerkt aan een advies op een aantal onderwerpen waar de kerkgemeente zou kunnen verduurzamen: inkoop, energie, financiën, grond en natuur, communicatie met gemeenteleden hierover.

Sinds eind 2019 zijn diverse activiteiten uitgevoerd en adviezen uitgebracht door de werkgroep. Zo is er regelmatig contact met de kerkrentmeesters omtrent zaken als energie, gebouwen en gronden. Zijn er biologische bloembollen verkocht op de Roldermarkt en is er een duurzame kerkdienst geweest met aansluitend een bollenpootactie in de kerktuin. Verder is er onder andere een advies uitgebracht over fair trade wijn voor de diensten van Schrift en Tafel.

In de coronatijd is de werkgroep tijdelijk minder actief geweest, maar vanaf januari 2021 is de draad weer opgepakt. Tevens hebben een aantal werkgroep leden afscheid genomen en zijn 2 personen de werkgroep komen versterken.

De werkgroep bestaat uit Gabriëlle van Dinteren, Derek Struik, Yfke v.d.Koogh, Janet van der Weide en Alexander Bijma.

Duurzame TIP: Weggooien? Mooi niet!logo repair cafe assen In de huidige tijd worden kapotte spullen steeds vaker weggegooid en vervangen. Wist je dat er Repair Café's zijn? Hier kun je samen met vrijwilligers kapotte spullen repareren. Hiermee verklein je de afvalberg en draag je bij aan het behouden van kennis over het repareren van spullen. Kijk op http://www.repaircafe-assen.nl/ voor meer informatie.

Mocht u ideeën hebben die de werkgroep kan bespreken, dan kunt u deze kwijt op het mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overdenking 

Exodus 6:2 en 6:28 - 7:7 en Marcus 6: 6b-13 

Lieve mensen van God, gemeente van Jezus Christus

1) Een veranderende god...

Deze week  verscheen een dik boek van een Engelse historicus, Tom Holland.

Ik heb het nog niet gelezen, maar ik las een recensie in de krant.

Daarin stond dat Tom Holland in zijn boek beschrijft hoe ontzettend veel invloed het christendom op de huidige wereld heeft gehad en nog heeft.

De waardigheid van de mens, gedachten over goed en kwaad, seculariteit, de drang tot verandering,

het zijn allemaal waardes die uit het christendom voortkomen.

Hij ontdekte ook dat het christendom vol zit met tegenstrijdigheden.

Het christendom is een mix van paradoxen.

het christendom kent Vrouwonvriendelijkheid maar ook vrouwenemancipatie.

Het kende legitimatie van slavernij, maar ook de opstand daartegen.

Ook in de bijbel zitten tegenstrijdigheden.

Ja zelfs in de god van de bijbel.

"De God van Israël is aan de en kant machtig, aan de andere kant nabij,

Hij is bedreigend en ontfermend en vol mededogen

Hij is almachtig en zwak"

Exodus 2:3

Precies die dubbelheid in de bijbel ja zelfs in de god van de bijbel zien we mooi terug in vers 3 van Exodus 6.

"God zei tegen Mozes: Ik ben de Heer, Hij die er is, Maar aan Abraham en Izaäk en Jakob ben ik verschenen als God de Ontzagwekkende".

Het lijkt net of God zich bedenkt.

Het lijkt net of God verandert van intentie.

Alsof hij zegt: ik heb me tot nu teveel van mijn Almachtig kant laten zien

en daarom daal ik af uit de hoogte om er te zijn.

Ik vind dat fascinerend.

Op donderdagavond 24 januari organiseert de PKN een Missionair Event in de Bron in Assen; een bijeenkomst met inspirerende lokale sprekers en praktijkverhalen

Hoe zijn we als kerk van betekenis in een veranderende samenleving, waarin het niet vanzelfsprekend is dat mensen geloven of naar de kerk gaan? Hoe houd je als kerk de blik naar buiten en ben je niet alleen gefocust op interne zaken? Hoe kunnen we relevant blijven als kerk, ook door middel van kleine initiatieven?

De Protestantse Kerk nodigt u, gemeenteleden en belangstellenden, van harte uit voor deze bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst staat de lokale situatie in dorp of wijk centraal. Classispredikant ds Jan Hommes leidt het thema in: ‘Van binnen naar buiten’, open kerk zijn voor stad en dorp. Keuzes in de missionair-diaconale strategie´. Na de drie workshops reageert Jolanda Tuma als ambassadeur van de dorpskerkenbeweging.

In het tweede deel van het programma brengen we drie praktijkverhalen in beeld. De verhalen komen vanuit gemeenten in de regio en zijn bedoeld om te inspireren. In kleine groepen luisteren we 10 minuten en aansluitend is er ruimte om vragen te stellen.  

  1. ´Missionair in de stad´ door Bert Altena, missionair predikant van PG Assen

  2. ´Wat mooi dat de kerk dit doet!´, door Jan Bos, predikant van PG Rolde

  3. ‘Het uitgangspunt is het bekendmaken van de blijde boodschap’  door Jan van der Heide, kerkenraadslid van PG Gieterveen


Tijdens het programma is er ruimte voor onderling gesprek en vragen. Met een hapje en een drankje na afloop. De toegang is vrij. Meldt u aan door te mailen naar Burret Olde, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag voor maandag 15 januari 2019 in verband met de catering. Bij vragen kunt u ook bellen naar (030) 880 18 80.
  

Eerstvolgende viering

Actie Kerkbalans

Download de Collecte App

qr cvk