dorpssoep krul 1

Aanstaande donderdag kunt u weer mee-eten met de DORPSSOEP. Waarschijnlijk voor de laatste keer in de alternatieve vorm, want in oktober hopen we weer samen te eten. Maar wilt u deze donderdag een kop soep ontvangen (tussen 17:00 en 17:30 uur) dan graag daarvoor aanmelden, uiterlijk woensdagmorgen), op tel. 06-52468239

 

Vredesweek

vredesvlag kopie

Van 19-26 september is de jaarlijkse vredesweek. Daar besteden we in Rolde veel aandacht aan, maar door onderbezetting en ziekte in de werkgroep “Rolde voor Vrede” is het programma helaas minder groot dan anders. Wat wel doorgaat is de vlaggenactie. We vragen u en jou allemaal om de vredesvlag uit te hangen in die week. Als u er nog geen één hebt kunt u die aanschaffen bij Peter Visser  (€ 17,50). Graag even mailen met hem: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op zondag 26 september is er ’s morgens een vredesdienst, waarin moslim Enis Odaci uit Hengelo is uitgenodigd om met ds. Jan Bos de dienst te leiden. Hij heeft in 2017 onze gemeente bezocht en daar een stuk over geschreven in een boek (“Spiegelreis”) dat gaat over de verhouding islam-christendom. Hij heeft destijds aangeboden een keer (mede) voor te gaan in een dienst. 

Op dezelfde zondag komt de bekende columnist Stevo Akkerman van dagblad Trouw naar Rolde om op de Zinnige Zondagavond te spreken over Vrede. De avond begint om 19.30 uur. Entree 8 euro (graag contant betalen). Opgave via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Janny Timmerman)

stevo 2

wijdekerk kopieAls Jacobuskerkgemeente zijn wij een welkome plek voor LHBT'ers.

De eerste kerkenraadsvergadering in 2019 vond plaats kort na de ophef over de ‘Nashville-verklaring’, waarin orthodoxe christenen uit Amerika beschrijven hoe zij vinden dat christenen om moeten gaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks. De verklaring werd onder andere ondertekend door diverse orthodoxe predikanten en door SGP-voorman Kees van der Staaij. 

In de kerkenraad hebben we gesproken over hoe wij vinden dat de kerk hiermee om moet gaan. Al meteen kwamen we tot de conclusie dat wij geheel anders denken dan de ondertekenaars van de verklaring, waar onder andere in staat: ‘WIJ ONTKENNEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie’. Bij ons in Rolde is iedereen welkom in de kerk. Of je nu een lesbische vrouw bent, homosexuele man, bi-sexueel, transgender of hoe je jezelf identificeert, het is niet belangrijk. Je mag bij ons zijn wie je bent. Onze kerk is een veilige plek voor iedereen. 

Toevallig stond op de agenda van de kerkenraad een vraag van de Stichting ‘Wijdekerk’, die al voor de ophef over ‘Nashville’ bij ons binnen kwam. ‘Wijdekerk’ is een initiatief van een groep christenen, zelf LHBT'er of nauw betrokken bij LHBT'ers. Ze willen laten zien hoe LHBT'ers en andere betrokkenen hun gemeente ervaren en roepen mensen daarom op hun persoonlijke ervaringen te delen op hun website (www.wijdekerk.nl). Hun slogan is: ‘Laat zien wat er leeft in de kerk, want samen zijn wijdekerk!’ De groep vraagt de kerken in Nederland, en dus ook ons, aan te geven in welke mate LHBT’ers welkom en geaccepteerd zijn. Want niet iedere LHBT’er heeft de moed om te vragen hoe het beleid van de kerk is, als hij er binnenstapt. Op een kaart van de stichting kan een LHBT’er dit van tevoren bekijken. 

Zonder discussie heeft de kerkenraad besloten ons aan te melden als welkome plek voor LHBT-ers. Het is eigenlijk een bevestiging van onze opvattingen hierover, onder andere verwoord in de zogenoemde ‘plaatselijke regeling’. In dit reglement –in 2012 vastgesteld na overleg met de gemeente- staat bijvoorbeeld: ‘Levensverbintenissen van twee personen, anders dan een huwelijk van man en vrouw, kunnen als een verbond van liefde en trouw voor Gods aangezicht worden gezegend’.  

Het was voor ons dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat we, als symbolisch tegengeluid, enkele weken de regenboogvlag (met het woord VREDE) bij de kerk hebben laten wapperen. En de eerste zondag na ‘Nashville’ zongen we lied 536 (uit Zangen van Zoeken en Zien):

 

Ongestraft mag liefde bloeien

vrijuit zoeken naar de zon.

Liefdesloop verdraagt geen boeien:

laat haar stromen als een bron!

Laat de liefde maar gebeuren

Als een wonder van het licht,

Als een regenboog vol kleuren

Door de hemel zelf gesticht. 

14 september t/m 5 oktober 2021

Expositie schilderijen en etsen Yehudith Heymans-Gudema in de Jacobuskerk

Tijdens de opening van de Jacobuskerk van 10:00 tot 17:00 uur zijn de kunstwerken dagelijks te bekijken. Stichting Struikelstenen Aa en Hunze heeft de schilderijen en etsen naar Aa en Hunze gehaald. De kunstwerken zijn in Rolde en later in Gieten (Gemeentehuis, 7 oktober tot en met 4 november) te zien.

 Yehudith Heymans-Gudema is in 1942 te vondeling gelegd in Amsterdam en overleefde daardoor de oorlog.  Ze werd van pleeggezin naar pleeggezin ‘verhuisd’ als er weer een dreiging van verraad was, om uiteindelijk bij een niet al te vriendelijk pleeggezin te belanden. Als Yehudith 16 jaar is ontdekt ze via een achter gehouden brief dat een broer van haar vader naar haar had gezocht. Bovendien ontdekt ze dan haar Joodse achtergrond. En dan begint de zoektocht-naar-weten.

Vanaf Pinksterzondag (23 mei 2021) is het weer mogelijk om de zondagse kerkdienst te bezoeken. Maximaal 45 personen kunnen worden toegelaten, natuurlijk met inachtneming van de maatregelen, en vooraf aanmelden is noodzakelijk. Aanmelden kan via de knop "dienst bijwonen" op deze website (tot zaterdag 11.00 uur).
Als er geen plek is, krijgt u daar uiterlijk op zaterdag 12.00 uur een mail of telefoontje over. Dus als u niets hoort na de bevestiging van uw reserverings aanvraag, verwachten wij u.
Bent u niet in staat om u, eventueel met hulp van anderen, via de website op te geven, mag u op vrijdagavond (voorafgaand aan de betreffende zondag) tussen 19.00 en 20.00 uur bellen met Janny Timmerman op 06-53867427.
Natuurlijk blijven we de vieringen ook via www.kerkomroep.nl uitzenden.

Publieke interviews: 'Zin in werk' 

Werken geeft energie, maar kost dat ook... Wat drijft mensen eigenlijk om hun werk te doen?! Hoe laden ze zich daarvoor op en wat geven ze door van hun eigen inspiratie en energie?

Dominee Jan Bos praat met dorpsgenoten over hun werk en drijfveren. Daarbij komt ook ter sprake hoe belangrijk (on)betaald werk is in onze maatschappij.

In deze serie openbare interviews is er ook voor toehoorders ruimte om vragen te stellen.

Kom luisteren, meepraten en leer je dorpsgenoten beter kennen!

In verband met Covid-19 zijn de interviews uit het seizoen 2020-2021 opgenomen en te beluisteren via www.kerkomroep.nl

Ds. Jan Bos interviewt  (op anderhalve meter afstand) vijf mensen uit Rolde over hun werk en inspiratie. De interviews zijn te beluisteren via www.kerkomroep.nl

  • 19 mei 2021                  Martien Kamp (fietsenmaker)
  • 11 november 2020       Hessel Altenburg (handelaar en pionier in diervoeding en zeewier)
  • 13 januari 2021            Jurrien Faber (huisarts in ruste)
  • 10 februari 2021           Irene van Veen (dierenarts)
  • 10 maart 2021              Jan Braam (brandweerman)

Informatie: ds. Jan Bos (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Subcategorieën

Eerstvolgende viering

  • Viering Jacobuskerk, 26 sept 2021 10:00 uur Reserveren van een zitplaats via de knop "dienst bijwonen" op deze website. Online te beluisteren via kerkomroep.nl

Actie Kerkbalans

Dienst bijwonen? Hier reserveren!

Download de Collecte App

qr cvk