bij logo

De deelnemers aan de Michacursus van het afgelopen seizoen hebben dit jaar op de Roldermarkt gestaan (dinsdag 10 september) met de verkoop van biologische bloembollen. De nektar en het stuifmeel van de bloemen uit deze bollen zijn goed voedsel voor de (wilde) bijen en dus voor de biodiverstiteit van onze omgeving! De bloembollen werden verkocht en een deel van de opbrengst zal worden gebruikt voor de aanschaf van biologische bollen die in het najaar rondom de Jacobuskerk zullen worden gepoot. In de maand oktober kan iedereen nog zakjes bloembollen bestellen. Een zakje (met 10 bolletjes) kost 3 euro. Er zijn zakjes met blauwe/witte druifjes, botanische ulpjes, krokussen en sneeuwroem. Wilt u bestellen? Dat kan op 13, 20 en 27 oktober op een bestellijst in de kerk, of door uw bestelling te mailen (uiterlijk 26 oktober) naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van uw naam en adres.

 

IMG 20190916 WA0006                                                                     

Een bijzondere morgen.

Op Startzondag liep ik de kerk binnen en zag een totaal ander interieur dan normaal. 

Er stonden acht lange tafels klaar voor het ontbijt met daarop mandjes met brood, boter en allerlei soorten beleg en pakken jus d’orange. Het zag er feestelijk uit. Langzaam stroomde de kerk vol met mensen die een plekje zochten aan de tafels.  Het was een feestelijk ontbijt omdat het lekker was maar ook veel leuke gesprekken opleverde.

Voor in het koor stond een grote zetel. In de loop van de dienst, die na het ontbijt begon, werd duidelijk waarom die grote vertelzetel er stond. Het thema van de dienst was “Een goed verhaal”.

De beide voorgangers, dominee Jan Bos en Cor Koridon, namen op de verteltroon plaats en vertelden wat voor hen het mooiste verhaal uit de bijbel is en waarom. De kinderen hadden inmiddels een kleurplaat uitgezocht die ze aan de tafels konden inkleuren. Daarna werden de

Affiche de TransViering Jacobuskerk in de Trans

Op zondag 28 april viert de Jacobuskerk haar kerkdienst gemeenschappelijk met de bewoners van de Trans. Elke laatste zondag van de maand is er een kerkdienst in de Trans en deze zondag in april sluit de Jacobuskerk daarbij aan om uitdrukking te geven aan de verbondenheid met de Trans. De viering is voorbereid door pastor Bernadette Beunders van de Trans en ds. Jan Bos van de Jacobuskerk. Het thema is "Jezus loopt met ons mee". Het koor van de Trans zingt mee. De Jacobuskerk is deze zondag dus dicht. Iedereen is van harte welkom om 10.30 uur in de kerkzaal aan de Stroetenweg 15, Nooitgedacht.

LET OP: ZONDAG 28 APRIL GEEN VIERING IN DE JACOBUSKERK

vredesvlag kopie

Vredesweek, 21 tot 29 september

Zaterdag 21 september is de Internationale dag voor de Vrede, het begin van de landelijke Vredesweek. We hopen dat veel mensen in Rolde in die week weer gaan vlaggen en zo hun betrokkenheid laten zien. Doen uw buren ook mee? Nodig hen gerust uit. Hoe meer vlaggen hoe mooier. We hebben nog vlaggen op voorraad. 

Het programma voor de Vredesweek is:

  • Dinsdag 10-09 Kraam op de Roldermarkt
  • Vanaf 21-09 vlaggen met de Vredesvlag
  • Zaterdag 21-09: Vanaf 19:00 uur ontmoeting op de Brink, vredeswensen uitwisselen, afsluiting rond 19:30 uur met een vredeskring
  • Hele week thematafel in de bibliotheek
  • Vrijdag 27-09: 08:30 uur korte vredeswandeling van de Brink naar de Jan Thiesschool, aldaar planten van de Vredesboom
  • Zondag 29-09: 19:30 uur Jacobuskerk Zinnige Zondagavond met Jan Terlouw over ‘Vrede en duurzaamheid’.

U bent hartelijk welkom bij alle activiteiten!

Bestelling vlag (kosten 15 euro) bij de projectgroep: p/a Peter Visser, Volmachtenlaan 1, Rolde, tel. 0592785112, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zinnige Zondagavond Voorbereiding op Pasen met de Mattheüs

Op 14 april is de laatste Zinnige Zondagavond van het seizoen. Te gast is Chris Fictoor om te vertellen over de achtergrond van de Matthäus Passion. Dit muziekstuk wordt rond 14 april her en der in de buurt van Rolde wordt uitgevoerd (zie data onderaan dit bericht)

Een week voor Pasen neemt componist en (kerk-)musicus Chris Fictoor u mee in de Matthäus-Passion. Wie meer over de achtergronden van dit bijzondere oratorium van Bach wil weten, mag deze avond niet missen. Fictoor is ook koordirigent en kent, mede daardoor, het stuk erg goed. Hij geeft inzicht in het ontstaan van de compositie en zal onder meer ingaan op de verborgen getalsymboliek. Zijn toelichting wordt aangevuld met beelden en natuurlijk met muzikale fragmenten. 

Datum: zondag 14 april 2019

Tijd: 19.30 uur

Plaats: Jacobuskerk, Rolde

Toegang: € 5,- (incl. koffie/thee)

 

Wilt u voorafgaand aan Pasen een uitvoering van de Matthäus Passion bijwonen dan kunt u kiezen uit de volgende optredens in de buurt:

Groningen: De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Philippe Herreweghe, zaterdag 6 april om 19:00 uur, De Oosterpoort te Groningen

Assen: Noord Nederlands Orkest o.l.v. Peter Dijkstra, vrijdag 12 april 2019 om 19.30 uur, De Nieuwe Kolk te Assen

Groningen: THE BACH CHOIR & ORCHESTRA of the Netherlands, o.l.v. Pieter Jan Leusink, zaterdag 13 april 2019 om 19.00, Martinikerk te Groningen

Emmen: Toonkunstkoor Emmen o.l.v. Iassen Raykov, vrijdag 19 april om 19:30 uur, Grote Kerk Emmen

Na de zomervakantie zal er vanuit de Micha-cursus groep een actie starten om biologische bloembollen aan de man en vrouw te brengen. En dat niet alleen, ook willen we graag bollen poten rondom de kerk. Binnenkort volgt daarover meer informatie.

wijdekerk kopieDe eerste kerkenraadsvergadering van het nieuwe jaar vond plaats kort na de ophef over de ‘Nashville-verklaring’, waarin orthodoxe christenen uit Amerika beschrijven hoe zij vinden dat christenen om moeten gaan met het geloof, maar ook met zaken als het huwelijk en seks. De verklaring werd onder andere ondertekend door diverse orthodoxe predikanten en door SGP-voorman Kees van der Staaij. 

In de kerkenraad hebben we gesproken over hoe wij vinden dat de kerk hiermee om moet gaan. Al meteen kwamen we tot de conclusie dat wij geheel anders denken dan de ondertekenaars van de verklaring